VW Group отново се прицелва в Alfa Romeo чрез Seat

Seat vs Alfa Сеат срещу Алфа

Volkswagen Group вярва, че марката Seat с новата си визия може да се конкурира с марката Alfa Romeo на Fiat Chrysler Automobiles в Европа – амбиция, която не успя в миналото.

Още по времето на бившия си председател, Фердинанд Пиех, VW Group се опитват да превърнат Seat в съперник на Alfa Romeo, но испанската автомобилна компания не притежава амбициозната атмосфера на италианската марка и специална фенска база като Alfisti на Alfa Romeo.

Новият изпълнителен директор на VW Group, Хърбърт Диес, смята, че Seat може да се хареса на по-младите хора, които не си спомнят славните дни на Alfa Romeo.

„Млади, спортни, желани, емоционални – това е начинът, по който позиционираме Seat малко по-високо“, каза Диеш, като представи второто тримесечие на печалба на компанията на 2 август. „Днес Seat има много по-добър продуктов микс от преди години и има най-младите клиенти в мрежата на групата. Смятам, че тази марка има много повече потенциал „, каза той.

В Европа Seat вече е по-известна от Alfa Romeo сред младите хора, каза Диес. „За хората на нашата възраст това е фантастична марка, но от тогава до сега Алфа е в упадък“, каза той. „Попитайте 25-35 годишни хора за Алфа,  нямат представа какво е Алфа“, каза той.

Диес преосмисля портфолиото на автомобилните марки на VW Group. Чрез позиционирането на Seat като по-спортна алтернатива на ценната Шкода и основния VW елемент на върха на своите марки, Диес се надява да сведе до минимум вътрешната конкуренция между трите единици.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Лука де Мео, който е управлявал Алфа в продължение на две години, Seat се „преражда“. Де Мео превърна модела Cupra на Seat, използвана за по-спортните варианти на основните си автомобили, в отделна марка за изпълнение, за да създаде еуфория сред моторни ентусиасти.

Seat също разшири продуктовата си гама на популярния пазар със SUV / кросоувър и сега продава два SUV – компактния модел Ateca и по-малката Арона – както и големия SUV на Tarraco, който се очаква в края на тази година.

Председателят на VW, Piech, харесва Алфа толкова, че се опита да купи марката от Fiat Chrysler.

Опитът на Piech подтикна тогава главния изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles Sergio Marchionne да каже: „Докато съм главен изпълнителен директор на Chrysler и Fiat, г-н Piech никога няма да има Alfa Romeo. изпратете го по имейл. “

Алфа, основана през 1910 г., спечели своята привлекателност сред ентусиасти от автомобили с успех в моторните спортове с многобройни победи в Mille Miglia, Targa Florio и Le Mans. Дори Енцо Ферари, основател на известната италианска марка за луксозни спортни автомобили, беше фен на Алфа, наричайки го „първата любов“.

Години на слаби продукти като MiTo и повтарящи се нереалистични цели за продажби понижиха позицията си на пазара. Алфа е трябвало да достигне 400 000 годишни продажби през 2018 г. от преди 74 000 преди пет години, но оттогава отложи целта до 2022 г. и смята, че ще продаде около 170 000 автомобила тази година.

Продуктовата гама на Alfa се разширява със спортния седан Giulia Quadrifoglio и Stelvio, но нови продукти, обещани в инвестиционен план от 5 милиарда евро, стартиран през 2014 г., все още предстои да бъдат пуснати на пазара.

Seat не може да се конкурира с историята на Алфа нито в състезания, нито в инженеринг. Създадена през 1950 г. като престижен проект по време на диктатурата на генерал Франко в Испания, произвежда модели на Fiat с промененото име Seat. Volkswagen купи марката през 1986 г., за да получи по-добър достъп до нискотарифен труд и нарастващ пазар на автомобили.

Преди 2016 г. Seat натрупа загуби от 1,4 милиарда евро в продължение на осем години, като всичко се преобръща благодарение на въвеждането на модел от все по-търсения клас – Ateca. Оттогава компанията публикува отчето от две години на печалба, при които маржовете са средно 1,8%.

Оперативната печалба на марката през първата половина на годината се е увеличила с 63% на годишна база до 212 милиона евро, съобщи VW на 1 август.