Как да боравим правилно с климатика

seat air-conditioning

1. Включване на климатика на пълна сила, веднага щом влезете в колата: През лятото вътрешността на автомобил, оставен паркиран на слънце може да достигне 60 градуса по Целзий. Тази температура може да се върне надолу до 25 градуса за около половин час, ако следвате няколко лесни насоки. Една от най-честите грешки е включването на пълна сила на климатика, което води духане на горещ въздух.

„Отворете вратите и спуснете прозорците за минута, преди да включите климатика“ е първата препоръка, направена от инженера Ángel Suárez в техническия център на SEAT. С този прост ход можете „естествено да намалите температурата във вътрешността“. След като автомобилът бъде вентилиран, можете да влезете, да затворите вратите и прозорците и да включите климатика.

2. Поддържането на опцията за рециркулация на въздуха е активирана: Това е друга класическа грешка, която хората правят, защото се „запотяват“ прозорците. Вместо това Suárez препоръчва шофиране с активирана опция „Auto“, така че „въздушният поток да се регулира по-равномерно и ефективно“.

3. Не включвайте климатика, защото сутринта е „студено“: В зависимост от това къде се намирате в Европа, някои летни сутрини може да са хладни. Независимо от това, добра идея е „да активирате климатичната система на автомобила, дори и да настроите температурата на висока“, за да предотвратите замъгляването на прозорците, когато външната температура започне да се покачва леко.

4. Неправилно насочване на въздушните дюзи: „Усили климатика, не усещам нищо“, това е искане, което пътниците често правят през лятото. Според този експерт на SEAT най-често „това не е въпрос на температура, а в каква посока въздухът „тече“ вътре в колата“.

За да се постигне равномерно разпределение на въздушния поток, „дюзите трябва да сочат нагоре, а не към лицата на хората“. С този прост ход „въздухът тече във вътрешността на автомобила и достига до всеки пътник последователно“.

5. Невъзможност за редовна поддръжка: Както при маслото, гумите или спирачната течност, климатичната система на автомобилите също изисква специфична поддръжка на автомобила. Препоръчва се да се подменят филтрите на всеки 15 000 или 20 000 километра, за да се „предотврати намаленият дебит и интензитет“, добавя Ángel Suárez.

Важно е да не се подценява влиянието на топлината при шофиране през лятото. Според експерта на SEAT вътрешната температура от 35 ° C причинява реакцията на водача да е 20% по-бавна от тази при 25 ° C. Ефектът е подобен на шофирането с ниво на алкохол в кръвта от около 0,5 g / l. Поради тази причина е важно купето да се охлади и да се вентилира добре.

 

За още полезни статии, съвети и мнения може да посетите и форумът ни: Seat Club Bulgaria – Клуб на привържениците на Seat