Непознатото бижу – Seat Cupra GT

Seat Cupra GT

Seat Cupra GT е състезателна кола, представена като концептуален модел на 24 април 2003 година на автомобилното изложение в Барселона. Малко по-късно колата се появява на пазара, произвеждана от спортната дивизия Seat Sport в ограничени бройки, поръчвана най-често от състезателни отбори за испанския шампионат за туристически автомобили.

Спортната дивизия на Seat работи в тясно сътрудничество с дизайнерския център Seat по фирмената философия „auto emoción“ и дизайна внедрен от Walter de Silva за извити „динамични линии“. Купето е изработено изцяло от карбон, боядисано в ярко оранжево и е съобразено с аеродинамиката и спортна визия, която е неизменна част от всяка състезателна кола.

Двигателят е избран да бъде бензинов V6, 2995 кубични сантиметра, с две турбини и 4 клапана на цилиндър от Ауди. Изходната мощност е 500 к.с. (373 киловата), с максимален въртящ момент от 600 N.m при 5250 оборота в минута. Мотора е централно разположен, надлъжно и мощността му се предава към задните колела чрез 6 степенна секвенциална скоростна кутия.

Концептуалният модел е с независимо окачване с два носача с Öhlins амортисьори, вентилирани дискови спирачки с размери 378 мм отпред и 355 мм отзад, със състезателни спирачни апарати от Brembo боядисани в цвят тъмен титанов нюанс. Джантите са лети 18 цола с 6 двойни спици с цвят на титан. За участията в испанския туристически шампионат са изработени други джанти с един централен болт за спестяване на време при смяна на гуми по време на състезанията.

Най-любопитната част в колата естествено са статистиките и цифрите. Изчислената максимална скорост е 295 км/ч, а от 0 до 100 км/ч се достига за 4.2 секунди, което прави автомобила истински спортист с големи възможности.