От Сеат Спорт към Купра Рейсинг

Наскоро нашумя новия бранд на SEAT, CUPRA Racing който заменя по-благозвучния SEAT Sport, и пишейки  статията за „Бъдещето на автомобилните състезания“ в която бе описан Cupra E-Racer новият спортен автомобил на компанията, решихме да припомним за предшествениците довели до създаването на такъв спортист.
Колкото и да е странно SEAT Sport е създаден през 1971г. за да наложимарката в световния рали шампионат. Тази инициатива се увещава с успех като за периода от 1979 до 1983 имат 11 спечелени старта в рали шампионати.

 

Най-големите им успехи обаче са през 1996, 1997 и 1998 година. През тези години SEAT Sport използват  второто поколение на SEAT Ibiza със 2.0 литров двигател и печелят три титли в клас 2L на световния рали шампионат.

В периода от 1998 до 2001 се включват в надпреварата за рали шампионата с Seat Cordoba 2.0л. турбиниран двигател с перманентно 4х4. Но това е без значение заради късото междуосие и високо разположения двигател действат срещу автомобила и резултатите не са впечатляващи. Третото място е най-запомнящият се успех през тези години. Края на 2000 година SEAT се отказва от рали автомобилизма.

След неуспехите от изминалите три години SEAT Sport се заемат с туристически автомобили и в периода от 2002 до 2015 създават свой собствен шампионат наречен SEAT León Supercopa използващ модифицирана версия на SEAT León.

Същевременно SEAT участват в световния шампионат за туристически автомобили, в който се включват със SEAT León TDI и две години 2008-2009 печели титлата при пилотите и при конструкторите.

Дали бъдещите състезателни автомобили са изцяло електрически само времето ще покаже. Но историята показва, че SEAT като реши може да направи чудеса.